Τ: +30.2645071721Ε: info@ioniohotel.gr

Η περιοχή της Νικιάνας

Η Νικιάνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λευκάδος σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη, αναπτυγμένη στους πρόποδες του καταπράσινου όρους των Σκάρων, του αρχαίου Ομηρικού «Νήϊον», σύμφωνα με τον ερευνητή αρχαιολόγο Γ. Δαίρπφελντ και πολλούς άλλους νεότερους ερευνητές.

Κατοικείται από 700 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον αγρότες, ψαράδες και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, ενώ το καλοκαίρι φιλοξενεί περί τους 7.500 επισκέπτες.

Διαθέτει το μοναδικό σε ομορφιά και μαγευτική θέα προς τα Πριγκηπονήσια «Δρυοδάσος» των Σκάρων, λιμάνι για ελλιμενισμό μικρών σκαφών και ψαράδικων, πανέμορφες παραλίες με ήρεμους κολπίσκους, πλήθος ενοικιαζομένων δωματίων και ξενοδοχείων, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια.

Στην θέση «Μαγεμένου», στο μικρό εκκλησάκι του Παντοκράτορα (Σωτήρω), κατά το έτος 1807 δόθηκε ο πρώτος φοβερός όρκος της επανάστασης, της παλιγγενεσίας των Ελλήνων του 1821, από τον Ι. Καποδίστρια, τον Θ. Κολοκοτρώνη, τον Κατσαντώνη, τον επίσκοπο Ιγνάτιο της Άρτας, και πολλούς άλλους αγωνιστές.

Ανεβαίνοντας προς τον παραδοσιακό οικισμό του Αλεξάνδρου, υπάρχει η πρώτη χριστιανική σκήτη στην Λευκάδα, των «Αγίων Πατέρων» και υπεράνω του επίσης παραδοσιακού οικισμού των Κολυβάτων, η άλλοτε ευημερούσα μονή του «Αη Γιώργη».